Posjeta NJ.E.Ambasadorice Poupart projektu Oaza

frontDana 06.06.2017. godine u Kaknju je upriličena posjeta Ambasadorice Kanade NJ.E. Isabelle Poupart koja je zajedno sa Kevin Rex, Direktorom za Istočnu Evropu i Euraziju posjetila edukativno - rekreativno - zabavni park Oaza i Osnovnu školu "Mula Mustafa Bašeskija".

Razlog posjete je, početkom godine završeni projekat Oaza - Unapređenje održivosti i zaštite okoliša koji je bio finansiran sredstvima Canada Fund for Local Initiatives i općine Kakanj. Projekat je implementirala Udruženje za pomoć i razvoj Hajde u partnerstvu sa Savjetom održive gradnje. Ukupna vrijednost projekta je bila 91.000 KM.

Na lokaciji parka, koji je izgrađen na mjestu ilegalne deponije smeća, delegaciju su primili predstavnici partnerskih organizacija i općine Kakanj.

Izvršen je zajednički obilazak sadržaja koje park Oaza nudi, od edukativnih sadržaja koji imaju za cilj podizanje svijesti mladih o važnosti zaštite okoliša do zabavnih i rekreativnih djelova parka. Razgovaralo se sa djecom, koja koriste park i mehanizmima zaštite i održavanja parka koje je općina obezbijedila.

Nakon toga u Osnovnoj školi "Mula Mustafa Bašeskija" NJ.E. Ambasadoricu Poupart i delegaciju su primili direktor škole i učenici.

Razgovaralo se o edukativnim radionicama reciklaže papira i izgrađenom parku Oaza. Tom prilikom učenici su delegaciji predstavili projekat koji škola realizuje, a tiče se reciklaže.

Na opće zadovoljstvo konstatovano je da je urađen odličan posao i da su ovakvi projekti veoma korisni za lokalne zajednice.