Završen projekat Ekologija Energija Budućnost III

DSC 9608Udruženje za pomoć i razvoj „Hajde“ i Savjet održive gradnje realizirali su treći nastavak projekta „Ekologija Energija Budućnost“ koji je finansirala  Općina Novo Sarajevo.

Projekat je namijenjen učenicima svih pet novosarajevskih srednjih škola kao dopuna njihovom redovnom programu obrazovanja, te razvoju održivog, zdravijeg i čistijeg okruženja u lokalnoj zajednici. U projektu su učestvovale sljedeće škole: Treća gimnazija, Srednja ekonomska škola, Elektrotehnička škola za energetiku, Željeznički školski centar I Srednja škola za okoliš i drvni dizajn. U po jednoj prostoriji u svih pet srednjih škola postavljeni su senzori pokreta za paljenje rasvjete koja služi za podsticanje razmišljanja o okolišu, a u okviru projekta realizovane su brojne aktivnosti informativnog i edukativnog karaktera.

Završna manifestacija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta održana je  20. decembra ove godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu. Ovom prilikom prezentirana je analiza energetske učinkovitosti škola koju su  uradili učenici, a premijerno je prikazana dokumentarna reportaža o zaštiti okoliša koju su učenici snimili opremom obezbijeđenom kroz projekat. Završnoj manifestaciji projekta prisustvovao je i općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je u svom obraćanju čestitao svim učesnicima na uspješnom projektu koji je u realizovan u skladu sa Programom edukacije i obuke o zaštiti okoliša Općine Novo Sarajevo.