120 učesnika na Festivalu sporta u Palama

festival 1Za osnovce opštine Pale 23. maja na stadionu FK Romanija i u Dvorani Peki održan je Festival sporta. Festival sporta ujedno je završna aktivnost projekta “SPORT ART” Pale u organizaciji Udruženja za pomoć i razvoj HAJDE. Na Festivalu je učestvovalo oko 120 osnovaca paljanskih škola i djece i omladine sa poteškoćama u razvoju, koji su tokom proteklog perioda pohađali škole sporta. Prijatnom ambijentu na stadionu FK Romanija doprinijele su vrijedne ruke mališana, koji su kroz umjetnički izražaj, izradom murala oplemenile rekonstruisani zid tribine stadiona, tako da će svi zajedno ostaviti trajnu poruku cijeloj lokalnoj zajednici o važnosti sporta za zdravlje i kvalitet života. Projekat su podržali Opština Pale i Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - "ReLOaD", koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pohvalio je rad Udruženja Hajde i nastavnike koji su dali doprinos da se djeca uključe u sport, te zahvalio UNDP-u što su se Pale našle među 21 opštinom u BiH koje učestvuju u ReLOaD projektu.
“Imali ste primjer da vidite koliki su doprinos dala djeca na uređenju sportskih terena na fudbalskom stadionu `Romanija` oslikavanjem tribina. Zadovoljni smo što su se djeca angažovala u sportskim disciplinama i udaljavaju se od savremenih problema tehnologije”, istakao je Jugović.
Predsjednica Udruženja za pomoć i razvoj Hajde, Lejla Brulić rekla je da je Festival sporta završna manifestacija na kojoj je oko 120 osnovaca paljanskih škola, djece i omladine sa poteškoćama u razvoju pokazalo svoje sporstke vještine.
“U okviru projekta, koji je trajao devet mjeseci, učestvovalo je oko 250 djece, mladih ljudi sa područja opštine Pale koji su se bavili sportom, zdravim životom, te umjetnošću. Izvršena je i rekonstrukcija tribina na fudbalskom stadionu `Romanija` koje su ukrašene muralima. Bio je ovo jedan veoma uspješan projekat”, naglasila je Brulić.
Predstavnik ReLOaD projekta Emir Bašić naveo je da je zadovoljstvo vidjeti kako se još jedan projekat uspješno privodi kraju.
“Kroz ReLOaD projekat želimo da osiguramo da se novac budžetskih sredstava dodjeljuje transparentno i da svaki građanin ima uvid na koji način se troše sredstva iz javnih budžeta”, naveo je Bašić.