PODJELA SJEMENA ORGANSKE HELJDE POLJOPRIVREDNICIMA U FOČI I FOČI/USTIKOLINI

 

Udruženje za pomoć i razvoj HAJDE realizuje projekat RUKA RUCI koji je finansiran sredstvima Američke ambasade u Sarajevu, a kofinansiran sredstvima općie Foča-Ustikolina i opštine Foča. Radi se o projektu medjuetničke saradnje u okviru kojeg se poljoprivrednici iz obje općine zajednički educiraju u agrotehnici proizvodnje žitarica, načinu plasiranja proizvoda na tržište, certificiranju itd.

Sve u cilju povećanja obima proizvodnje zdrave hrane i poboljšanja uslova života poljoprivrednika u Foči i Ustikolini, ali i uspostavljanja saradnje i zajedničkog nastupanja na tržištu. U projektu je do sada učestvovalo više od 60 poljoprivrednika iz obje općine kroz edukacije i dodjelu sjemena. U oktobru 2012. godine posijano je više od 300 dunuma pšenice.


U srijedu 08.05.2013. godine održana je četvrta radionica za poljoprivrednike koju su svojim prisustvom uvelicali predstavnici donatora (Americke ambasde u BiH) Gdja Rahela Džidic i načelnik opstine Foča Gdin Radisav Masic. Korisnicima projekta Ruka ruci dodijeljeno je i sjeme za 105 dunuma sjemenske heljde.

 

Prilog sa BPKTV:

 

Prilog sa RTRS: